MEME ESTETİĞİ

MEME DİKLEŞTİRME ESTETİĞİ.

Memeler (Göğüsler) neden sarkar ?

Meme dokusunun canlılığını, dolgunluğunu ve pozisyonunu korumasını sağlayan yapılar; memeyi göğüs duvarına asan bağ dokusu askıları olan cooper ligamanları, canlılığını ve dolgunluğunu kaybetmemiş yağ dokusu ve elastikiyetini koruyan deridir. Zaman içerisine yerçekimi, aşırı kilo alıp verme periyotları, hamilelik ve emzirme gibi etkilerle, memeyi yerinde tutan bu yapılar deformasyona uğradığından, meme genç yaşlardaki şekil, dolgunluk ve pozisyonunu koruyamayarak meme başı aşağı doğru yer değiştirir. Bu olaya ‘meme pitozu’ ya da memenin sarkması denmektedir.

Meme (Göğüs) sarkması nasıl sınıflandırılır?

Meme başı, normalde meme altı çizgisinin seviyesinde veya hemen üstünde olmalıdır. Meme başının seviyesine göre meme düşüklüğü ( meme pitozu ) 3 farklı derecede sınıflandırılmaktadır. Bir de meme başının seviyesini koruduğu ve sadece memenin bez yapısının aşağı yer değiştirdiği durum söz konusu olabilir, buna da yalancı meme düşüklüğü ( Pseudoptozis ) adı verilmektedir.

Meme ( Göğüs ) sarkması durumunda ne yapılır?

Meme sarkması durumunda yapılacak olan  ameliyat mastopeksi yani meme dikleştirme estetiğidir. Meme dikleştirme estetiğinde ( mastopeksi ) amaç memeye yeni bir şekil ve dik bir form kazandırmaktır. Meme başı çevresindeki koyu renkli alan ( areola ) aşırı geniş ise bu ameliyat sırasında küçültülebilir. Sarkma ile birlikte göğüs dokusunun içi de boşalmış ise, dikleştirme ameliyatı sırasında silikon meme protezi de yerleştirilerek, memelerin kaybolmuş dolgunluğu da geri kazandırılmış olur.

Meme Dikleştirme Estetiği

Meme (Göğüs) dikleştirme ameliyatında iz kalır mı?

1.derece meme düşüklüğünde ve yalancı meme düşüklüğünde deri fazlalığı söz konusu değilse, deri elastikiyetini koruyor ise,  sadece silikon protez yerleştirilerek büyük izler bırakmadan meme dikleştirme estetiği yapmak mümkündür. Ancak meme düşüklüğü ( Mastopitoz ) çoğunlukla, aynı zamanda deri fazlalığının da olduğu 2. ve 3. derece dir. Böyle durumlarda, bu fazla derinin de çıkarılması gerektiği için, meme dikleştirme ameliyatında; meme başının çevresinde ve meme başından aşağı doğru dik olarak inen lolipop şeklinde  izler kalacaktır. Bazen deri fazlalığının miktarına göre, bu izlere ek olarak meme altı çizgisi boyunca yatay uzanan izlerde kalabilir.  Bu ize ters T şeklinde iz adı verilmektedir. Bu izler ameliyattan sonraki erken dönemde kızarık ve belirgindir, fakat zaman geçtikçe rengi solar ve daha belirsiz hale gelmektedir. Eğer kişinin iyileşme özellikleri optimal değil ise o zaman beklenilenden biraz daha belirgin izler kalabilir.

Meme (Göğüs ) dikleştirme ameliyatının riskleri nelerdir?

Meme dikleştirme ameliyatının riskleri genellikle meme küçültme ameliyatına benzemektedir. Görülme olasılığı az olsa da; yara açılması ve yeniden dikiş gerekmesi durumu, enfeksiyon, memede his kaybı, meme başının ve etrafındaki renkli dokunun tam ya da kısmi kayıpları gibi riskleri olabilir. Bu risklerin ihtimalini azaltmak için sigara içiyorsanız ameliyat öncesi ve sonrası belli bir dönem sigara içmemelisiniz.
Eğer meme dikleştirme ameliyatı silikon implant ile beraber yapılıyorsa implnata bağlı bazı riskler de olabilir. Bunlar da kapsül sertleşmesi, geç dönemde serum birikmesi ve implantın pozisyonundaki değişikliğe bağlı problemlerdir.
Son yıllarda özlellikle silikon  meme protezi ile beraber yapılan meme dikleştirmelerde, sahip oldukları hacime göre ağırlık olarak belirgin miktarda  hafif olan meme protezleri kullanmaya başladık, bu protezler yeniden oluşabilecek meme sarkması problemi belirgin oranda azaltmaya yardımcı olabilmektedir.

Meme (Göğüs ) dikleştirme ameliyatı ne zaman yapılımalıdır?

Meme sarkması ya da düşüklüğü ameliyatı genellikle doğum yaptıktan sonra yapılmaktadır. Ancak bazen aşırı kilo alıp verme durumlarında da göğüsler aşırı miktarda sarkabilir. Eğer kişi bu durumdan aşırı rahatsızlık duyuyorsa doğum yapmayı beklemek istemiyorsa o zaman bu ameliyat hamile kalmadan da yapılabilir. Dikleştirme ameliyatı genellikle süt vermeğe engel değildir.

Meme ( Göğüs) dikleştirme ameliyatı ağrılı ve zor bir ameliyat mıdır?

Meme dikleştirme ameliyatı yaklaşık olarak 2-2.5 saat sürmektedir ve genel anestezi ile yapılır. Ameliyattan sonra ağrı genellikle hafif miktardadır, şiddetli ağrılar olmaz. Kişi yaklaşık 4-5 gün sonra sokakta gezer hale gelebilir, ancak pansumanlar bir sure daha devam edecektir. Ameliyattan 20 gün – 1 ay sonra havuza denize girebilecek, hafif hafif spora başlayabilecek kadar iyileşebilirsiniz

Meme ( Göğüs ) dikleştirme ameliyatı süt vermeye engel midir?

Meme dikleştirme ameliyatında genellikle süt kanalları fazla hasar görmez . Bu nedenle eğer meme dikleştirme ameliyatı olmuş bir kişi sonrasında doğum yaparsa, bebeğini rahatlıkla emzirebilir. Hamilelik sırasında da genellikle herhangi bir sorun yaşamaz. Ancak Hamilelik döneminde alınan aşırı kilolar ve memenin büyümesi, göğüsleri tekrar bir miktar deforme edebilir.

Estetik ile ilgili bir sorunuz mu var?

Ben ve ekibim tüm sorularınızı yanıtlamaktan memnuniyet duyarız.